Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?

Bankalara borçlu olan ve borcunu uzun süredir ödeyemeyen birçok tüketicinin korku ile cevap aradığı sorulardan biri, kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? Sorusudur.

Bunu daha geniş kapsamda değerlendirerek banka borcu ödenmezse hapis cezası var mı? Sorusuna geniş cevaplar verecek olsak da, bazı durumlarda hapis cezasının söz konusu olduğunu belirterek neler yapmanız ve yapmamanız gerektiği hakkında yazının devamını mutlaka dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?

Kredi veya kredi kartı borcu gibi banka borçları ödemezse, normal şartlarda hapis cezası yoktur. Ancak burada, banka ile yapacağınız yeni bir anlaşma hapis cezası almanıza neden olabilmektedir.

Normal şartlarda bankaya borcu olan birinin borcunu ödeyememesi halinde, banka öncelikle asıl alacaklıdan alacağını tahsil etmeye çalışacaktır. Eve icra gönderilmesi, işyerine icra gönderilmesi, maaş haczi gibi durumlar, borcun ödenmediğinde banka tarafından uygulamaya konulacak süreçlerdir.

Hemen belirtelim ki eve icra gelmesi durumunda, eşyalarınızın haczedilmesi de mümkün değildir. Bu konuya “Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi?” başlıklı yazımızda detaylıca değindik.

Banka asıl borçludan alacağını hiçbir surette alamadığında, bu kez avukatı aracılığı ile yeni bir anlaşma yapmak isteyecektir. Bu anlaşmayı kabul etmeden önce, kesinlikle taahhüt olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Taahhüt Nedir? (Hapis Cezası Var!)

Taahhüt; Borçlunun alacaklısına veya vekiline, borcu artık düzenli bir şekilde ödeyeceğine dair yapacağı sözleşmedir.

Bu sözleşmenin, icra müdürlüğü huzurunda yapılması veya orada imzalanması söz konusudur. Şayet bu sözleşmeyi yaptıktan sonra borcun yine belirlenen zamanlarda fazla geciktirmeden ödenmemesi halinde, taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur ve bu suçtan dolayı 3 aya kadar hapis cezası alabilirsiniz.

Bu nedenle taahhüt vermeden önce borcu ödeyebileceğinize emin olmanız, oldukça önemlidir. taahhüt vermeden önce borcunuzu ödeyememeniz ve icra yoluyla da bir şey alınamadığı durumlarda banka varsa kefilinizden tahsile çalışacaktır. Ancak taahhüt halinde sizi icra mahkemesine vererek, hakkınızda açık cezaevinde yatmanızı gerektirecek ve hakimin inisiyatifine bağlı olarak 10 gün ile 90 gün arasında hapis cezası almanızı sağlayabilecektir.

Mal Beyanında Bulunmak Önemlidir

Diğer yandan yasal süreci aşmış borçluların maaşlarının dörtte birine, alacaklı tarafından haciz konulabilmesi mümkündür. Ancak borçlu olduğunuz dönemde veya sonraki süreçte işsiz kaldıktan sonra yeni bir iş bulmanız halinde, mutlaka bunu icra müdürlüğünüze bildirmeniz gerekmektedir.

Yani SGK kapsamında bir işe başladığınızda icraya verildiğiniz icra müdürlüğüne giderek, SGK kapsamında işe başladığınızı belirtmeniz gerekir. Aksi halde, yine hapis cezası veya farklı cezalar alabilmeniz söz konusu olacaktır.

Sigortanız Yok ve İcra Mahkemesi Ceza Davası Açıldıysa;

Bu süreçte hiç sigortanız olmaması halinde icra mahkemesinde ceza davası açıldıysa, belirtilen sürede sigortanızın olmadığını beyan etmeniz gerekmektedir. Bazen avukatların veya icra müdürlüğünün yaptığı karışıklıklarda, sigortası olmayan kişilere de ceza davası açıldığı görülmektedir.

Bu durumda kesinlikle mahkemeye çıkıp durumu beyan etmeniz halinde, hakkınızdaki ceza davası düşecektir.

Bir önceki yazımız olan Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi? başlıklı makalemizde Banka borcu ödenmezse eve haciz gelir mi? ve Banka borcu ödenmezse ne olur? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DMCA.com Protection Status