Toplumun önemli bir kısmının bankalara borçlu olduğu, herkesçe bilinen bir gerçektir. Kredi borcunu ödeyemeyen ve yasal süreyi aşan birçok tüketicinin cevap aradığı kredi ödenmezse eve haciz gelir mi? borcu ve benzer birçok sorunun cevabını, bu yazımızda vereceğiz.
Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi?
Kredi veya diğer banka borçları ödenmediğinde, eve veya işyerine haciz göndermekte bankanın başvuracağı yollar arasındadır. Ancak haciz gelmeden önce, bankanın belirli seçenekleri değerlendirmesi ve sürecin tamamlamasını beklemesi gerekmektedir.
Ödenen son taksitten itibaren, devlet tarafından tanınan zorunlu 90 günlük yasal sürecin dolup dolmadığı burada önemli bir unsurdur. Şayet son kredi taksitini veya kredi kartının en son ödemesinin üzerinden 90 günlük süre geçmiş ve bu süre içerisinde herhangi bir ödeme yapılmamış ise, banka alacağını yasal koşullarda tahsil etmeyi deneyecektir.
Öncelikle banka avukatı veya müşteri hizmetleri yetkilileri sizi sıklıkla arayarak, borcu yeniden yapılandırmayı teklif edecektir. Yani yeni bir kredide sayılabilecek bu yapılanma, ödeme taksitlerinin de değişmesine sebep olacaktır. yeniden yapılandırma yoluna gidilmediğinde veya gidildiği halde yine ödeme yapılmadığında, banka avukatı aracılığıyla borçlunun bilinen adresine ve işyerine haciz memurlarını gönderebilmektedir.
Bunun yanı sıra SGK kapsamında çalışan kişilerin maaşlarının, 4’te 1’i kadar maaşa haciz konulabilmesi söz konusu olabilmektedir. Örneğin maaşınız üzerinde başka bir haciz yoksa 4000 TL maaş aldığınızı kabul edersek, banka 1000 TL’lik kısmına icra koydurabilmektedir.
Banka Borcu Ödenmediğinde Eşyaları Alabilirler mi?
Devletin yaptığı düzenlemeler sonrasında artık eve haciz geldiğinde, eskisi gibi evinizdeki kanepenizi, buzdolabınızı veya istediği şeyi alıp gitmesi mümkün değildir. devlet bu konuda tüketici lehine kolaylıklar sağlamış ve bir ailenin temel ihtiyacını karşılayabilecek eşyaların haczedilmesini yasaklamıştır.
Örneğin evinizde bulunan bir tane buzdolabının, çamaşır makinesinin ve hatta zevk için izlediğiniz televizyonun dahi icra ile alınması mümkün değildir. evinizden herhangi bir eşyanın bu şekilde alınabilmesi için, eşyanın ihtiyaç fazlası olması gerekmektedir. Çok lüks kabul edilebilecek eşyalar dışında, kullanımda olan eşyalar ancak haczedilebilir.
Haciz Edecek Bir Şey Yoksa Ne Olur?
Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi? Sorusuna cevap verdikten sonra, haciz edecekleri bir şey olmadığında ne olacağına da biraz değinelim.
Bankanın alacağını tahsil etmek için ev dışında, kendinize ait bir işyeriniz varsa işyerine haciz göndererek burada haczedebileceği şeyleri alabilmesi söz konusu olabilir. Ancak yine evde olduğu gibi, işyerinde işin normal işleyişini devam ettirecek şeylerin alınması söz konusu olamaz.
Her iki durumda da haciz edecek bir şey olmadığında, bankanın tek yapabileceği şey beklemektir. Bu süreçte sizden taahhüt almak isteyecek, borcunuzu ödemek için kolaylık sağlayacağını belirterek yeni bir sözleşme yoluna gidecektir. Şayet icra dairesinde bir sözleşme yapılacaksa, burada çok dikkatli olunması gerekir.
Taahhüt verilmesi ve bu süreçten sonra borcun ödenmemesi durumunda, hapis cezası söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle olası bir taahhüdü ihlal suçu işlememeniz için, alacaklınızın avukatına icra dairesi huzurunda taahhüt vermemenizi tavsiye ederiz.
Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi? Konusu hakkında sormak istediklerinizi, yorum kısmından bize iletebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Faizsiz İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar başlıklı makalemizde engellilere faizsiz ihtiyaç kredisi veren bankalar, faizsiz ihtiyaç kredi veren bankalar ve Faizsiz İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.