İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur ?
İş yerlerinde; belirli bir kapasitenin altında işçi çalıştırıyorsa bir iş güvenliği şirketinden aylık hizmet almak zorundadır. Belirli kapasitenin üzerinde çalışan bulunması durumunda iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunludur. İş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmelere maddi cezalar kesilmektedir.
İş güvenliği uzmanı olmak için eskiden geçerli olan yöntem, mimar, mühendis veya belirli üniversitenin iş güvenliği bölümlerinden mezun olan kişilerin en az 5 yıl mesleki tecrübelerinden sonra meslek odalarının ve Çalışma Bakanlığının açacağı sınava girerek iş güvenliği uzmanı olabildikleri gibi TMMOB odasının 5 – 10 – 15 yıllık tecrübeli yelerine yaptığı meslek içi eğitim ve sınavlardan sonra da iş güvenliği uzmanı olma şansları oluyordu. 5 yıllık tecrübesi olanlar C sınıfı, 10 yıllık B sınıfı ve 15 yıllık A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabiliyorlardı. Bu iş güvenliği uzmanları işletmelere giderek işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri verebiliyorlar ve yetki belgeleri olduğu için ıslak imzalı eğitim sertifikaları verebiliyorlardı.

Günümüzde ise 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeler ile yani sistem hayata geçirilmiştir. Bu sistemde iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişi iki aşamalı sınava girecektir. Birinci aşamada Çalışma Bakanlığı’nın lisans verdiği eğitim kurumlarına düzenli olarak gidecek en az 120 saat iş güvenliği teorik eğitimi alacak, 80 saatte bir iş yerinde staj yaparak birinci aşama sınavına girmeye hak kazanacaktır. Bu eğitim ve staj sonrasında gireceği ilk sınavdan geçerli bir puan alması gerekmektedir. Geçerli bir puanı alamadığı zaman ikinci aşama sınavına giremez. Bu nedenle ilgili puanlama sisteminde en az 80 puan almalıdır. Birinci aşama sınavını geçen iş güvenliği uzmanı adayı ikinci sınav için Çalışma Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu iki ciltten oluşan iş güvenliği bilgi ve mevzuatlarını içeren kitapları alarak bu kitaplara çalışmalıdır. Bu sınav içinde Çalışma Bakanlığı onaylı ve yetki belgeli bir eğitim kurumuna gidebilir veya kendi başına çalışabilir. Bu kitaplarda daha çok mevzuatlar yer aldığı için ve sınav soruları mevzuat ağırlıklı olduğundan ikinci sınav daha zordur. Bu sınavı geçen iş güvenliği uzmanı adayı artık adaylıktan çıkmış ve iş güvenliği uzmanı olmuştur.
Bir önceki yazımız olan Büyü Yaptırmak Günah mıdır ? başlıklı makalemizde ak büyü yapmak günah mı, aşk büyüsü yapmak günah mı ve aşk büyüsü yapmak günah mıdır hakkında bilgiler verilmektedir.