Bursa’nın Tarihi ve Turistik Yerleri

Bursa’nın Tarihi

Bursa’nın tarihi, 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa’nın fethinden, 29 mayıs 1453 tarihinde İstanbul’un fethine kadar İznik’in sembolü olarak başkentliği ve Edirne’nin serhat başkentliği sıralarında Bursa Osmanlı devletine başkentlik yaptığını bilmekteyiz. İstanbul’un fethinden cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan kısımda bursa Hüdavendigar Vilayetinin bir sancağı olarak yerini almıştır.

Osmanlı Döneminde Bursa Sancağına bağlı olarak kazılar bulunmaktadır. Bunlar Orhaneli, Gemlik, Mihaliç (Karacabey), Kirmasti ( Mustafakemalpaşa) Mudanya, Yenişehir, İnegöl, Taraklı, Gölpazarı, Lefke, Torbalı, Karamihal, Karahisar, Söğüt, Yarhisar, Domaniç, Harmancık, Soma, Gönen, Gökçe dağ, Kebsut, Aydıncık, Ayvacık, Bergama, Kete ve Kozak gibi birçok yer karşımıza çıkmaktadır.

1839 tarihinde Hüdavendigar eyaleti olarak bilinen Bursa 1844 yılından sonra mutasarrıflık ile yönetilmiştir. Dilaver paşa, Hüdavendigar eyaletiyle birlikte ilk mutasarrıfı olmaktadır. Bu dönemlerde 23 mutasarrıf göre yapmıştır.

1855 yıllarında Hüdavendigar Eyaleti ile Kocaeli, Hüdavendigar (bursa), Kütahya, Karahisar-ı Sahib (Afyon) Erdek, Karasi, Avalık olmak üzere 6 liva ve yanından 124 kazadan ibaret olarak karşımıza çıkmıştır.

Osmanlı’da idari teşkilat bölümünde yaşanılan değişikliklerle birlikte 1858 ve 1867 yıllarında Bursa valiler tarafından yönetilme hakkını kazanmıştır. Bursa’nın ilk vali olarak çıkan ismi Hamdi Paşa’dır.

1871 tarihlerinde yönetmeliğe göre taşra yönetimi vilayet, liva, kaza ve köy örgütü olarak ayrılmışlardır. Hüdavendigar Vilayetinin merkez sancağı olarak Bursa ön plana çıkmıştır. Böyle bir düzenlemenin yapılmasıyla Bursa sancağına gemlik, Mudanya, İnegöl, Yenişehir, Harmancık, Karacabey ve Bilecik gibi ilçeleri de bağlı bulunmaktaydı. Ayrıca 1881 yıllarında Bilecik’te Ertuğrul sancağı Mustafakemalpaşa ilçe merkezi olmayı başarmıştır. 1885 tarihlerinde Yenişehir Bilecik’e bağlanmıştır. Gemlik’e bağlı bulunan bir bucak Orhangizde1893 yılında ilçe olmayı başarmıştır.

1918 yıllarından sonra Hüdavendigar adı Bursa vilayeti olarak değiştirilmesiyle ön plana çıkılmıştır. Bu düzenlemelerle 1924 tarihinde çıkarılan yasalarla birlikte örgütleme de livalar kaldırılmış ve iller meydana gelmiştir.

1926 tarihinde Bursa’ya bağlı ilçeler; Mudanya, Gemlik, Orhangazi, Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Orhaneli olarak belirlenmiştir. 1926 tarihinde Bilecik şehrine bağlı olan İnegöl ve Yenişehir, 1930 tarihlerinde ise Yenişehir’e bağlı olan İznik Bursa’ya bağlanarak ilçe merkezi haline gelmişlerdir. 1953 tarihinde ise Keles, Orhaneli’nin bucakları olan Büyük Orhan ve Harmancık ile Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer merkez ilçesi, 1990 tarihinde ise Kestel ve Gürsu ilçeleri kurularak başarı gösterilmiştir. Aynı zamanda günümüzde Bursa şehrine bağlı olarak 17 ilçe ve 7 bucak merkezi bulunmaktadır.

Bursa’nın Turistik Yerleri

  1. Bursa Ulu Camii

Bursa’nın simgeleri arasında bulunan Ulu camii İhtişamlı görünümüyle kendisine hayran bırakmaktadır. Tarih kokan her köşesi ile sizi kendisine bağlayacak ve Bursa’nın kalbinin attığı cami olarak karşımıza çıkmaktadır.  Osmanlı Devleti zamanında dördüncü hükümdarı olan Yıldırım Bayezid tarafından mimar Ali Neccar’a 1396-1399 tarihleri arasında yaptırılmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Avlusu, çevresi, mimarisi ile huzur kokan atmosferini hissedecek ve sizi alıp başka yerlere götürecektir. Evliya Çelebinin ifadesi üzerine Bursa’nın Ayasofya olarak karşımıza çıkmaktadır ulu camii.

Bursa Ulu Camii
Bursa Ulu Camii
  1. Yeşil Türbe

Bursa’nın simgeleri arasında Yeşil Türbe de bulunmaktadır. 1421 tarihlerinde Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından kurulmuştur. Çeşitli dönemlerde restorasyona uğrayan türbe düşen ve tahrip olan çinilerinin yenilenmesi sürecinde orijinal rengi kaybetmiştir. Zaman ve mekan kavramını unutturacak olan yeşil türbe muhakkak gezmeniz gereken yerlerden birisidir. Turkuazdan maviye doğru dönen rengi sizi fethederek ön plana çıkmayı başaracak ve sizi fazlasıyla etkileyecektir. Yüzyıllık ağaçların gölgelendiği bahçesiyle son vuruşları yaparak sizi kendisine bağlayacaktır. Birinci Mehmet Çelebi türbeyi yapmasından 40 gün sonra vefat etmiştir.

Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
  1. Gölyazı Bursa

Gölyazı olarak bilinen Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan ve Ulubat Gölü’nün kıyısında bulunan küçük balıkçı köyüdür. Eşine benzerine zor rastlanan güzelliklerinin olmasıyla pek fazla keşfedilememiştir. Bursa’nın yerlisi dahi böyle bir köy olduğunu dahi bilmemektedir. Ancak keşfedilmesi gereken yerlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gölyazı’nın eşsiz bir manzarasıyla sizi kendisine bağlayacaktır. Gölyazıya adımınızı atar atmaz olağanüstü atmosferi tadacak ve ağlayan çınar tabelaları merakınızı giderecektir.

Gölyazı
Gölyazı
  1. Misi Köyü

Bursa ilinin en eski yerleşim alanlarının birisi misi köyü olarak bilinmektedir. Sahip olduğu eski evleriyle, tarihi kalıntılarıyla turistler tarafından fazlaca ilgi görmektedir. 2000 yıllık bir geçmişe sahip olmakla birlikte köy hem doğasıyla hem de tarihiyle değerlenerek gelişmektedir. Köy Nilüfer ilçesine bağlı olmaktadır. Bursa il merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olduğu bilinmektedir. Özellikle asma yaprakları ve şarapları, pekmezleriyle ünlü turistik bir köydür.

Misi Köyü
Misi Köyü
  1. Hünkâr Köşkü Müzesi

Hünkâr köşkü 1844 tarihinde inşa edilmiştir. Bursa’nın tarihi yapıları arasında önemli bir yere sahip olmaktadır. Köşk, av köşkü olarak Abdülmecid Han tarafından yaptırılmış önemli eserlerdendir. Sultan Abdülaziz ve sultan 5. Mehmet Reşat tarafından kullanılmış bir köşktür. Ulaşım açısından kolay yerde yer alan köşkün tam konumu yıldırımdadır.

1922 Tarihinde Kurtuluş savaşı komutanları tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet veren köşkün iç mekanı kadar dış mimarisi de fazlasıyla dikkat çekmektedir. Müzede Atatürk’ün yatak odası, Sabiha Gökçen’in ve Ülkü Adatepe’nin de yatak odalarını gezebilirsiniz.

Hünkâr Köşkü Müzesi
Hünkâr Köşkü Müzesi
  1. Uludağ Kayak Merkezi

Kış tatillerinin vazgeçilmez tatil bölgeleri arasında Uludağ Kayak merkezi de bulunmaktadır. Özellikle karlar üzerinde tatil yapmak en keyifli anları yaşamanıza sebep olacaktır. Erciyes’te, Palandöken’de, Kartepe’de, Kartalkaya da ve türkiyenin birçok yerinde kış sporları yapabileceğin merkezler bulunmaktadır. Ancak kayak denildiğinde akla ilk olarak gelen Uludağ Kaya Merkezi olmaktadır.

Bursa’nın güneybatısında yer alan Uludağ Kayak Merkezi kış aylarının vazgeçilmezi olmuştur. Ayrıca konaklama açısından da fazlasıyla gelişmiş bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Uludağ Kayak Merkezine birkaç günlük gelenlerin sayısı günübirlik gelenlerin sayısından fazla olduğunu görmekteyiz.

Uludağ Kayak Merkezi
Uludağ Kayak Merkezi
  1. Bursa saat kulesi

Tophane saat kulesi olarak adlandırılmaktadır. Bursa saat kulesi, Sultan Abdülaziz döneminde kurulmuştur. Kule Osman gazi türbesi ve Orhangazi türbesine oldukça yakındır. Bursa saat Kulesinin Günümüzdeki mimari orijinal olarak karşımıza çıkmamaktadır. Abdülaziz döneminde kulenin yıkıldığı bilinmektedir. 1905 yılında Reşit mümtaz paşa ile Belediye Reisi Mehmet Emin Bey zamanında tekrar kurulmuştur. Saat kulesi 33 metre yüksekliğinde ve 89 basamak merdiven bulunmaktadır. Her katın cephesinde ayrı ayrı pencere bulunmaktadır.

Bursa saat kulesi
Bursa saat kulesi
  1. Bursa Fetih Kapısı

Bursa Osmangazi de bulunan fetih kapısı tarihi roma ve Bizans dönemine dayanarak ön plana çıkmaktadır. Günümüze sadece iç surların bir kısmı gelebilmektedir. Su kapısı olarak isim verilmiştir. Roma ve Bizans dönemlerinde Uludağ tarafında yer alan tapınaklara ve manastırlara bu kapıdan geçilmektedir. Ancak fetih kapısı, Bursa’nın sağlam almış tek kapısı olmasından dolayı önem kazanmıştır.

Bursa Fetih Kapısı
Bursa Fetih Kapısı
  1. Üftade Camii

Bursa’nın Yer kapı semtinde bulunmaktadır. 16. Yüzyıldan gelen eserlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. 1580 tarihinde vefat etmiş olan Üftade Mahmud Muhiddin tarafından kurulmuş camii orijinal mimarisini kaybetmiştir. Camii günümüzde ibadete açıktır ve toplam cemaat kapasitesi 500 kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.  Üftade caminin yanında bir de türbe bulunmaktadır. Türbede Üftade Mahmud Muhiddin’in yanı sırasında oğulları Mustafa, Hayrettin, Ahmet ve Mehmet’in sandukaları yer aldığı bilinmektedir. Ziyaret edilmesi gereken yerler arasında ön plana çıkmaktadır.

Üftade Camii
Üftade Camii

Bir önceki yazımız olan İzmir'in Tarihi Ve Turistik Yerleri başlıklı makalemizde izmir ili tarihi ve turistik yerleri, izmir merkez tarihi ve turistik yerleri ve izmir şehrinin tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgiler verilmektedir.

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DMCA.com Protection Status