Bilim kadınları vardır,büyük başarılara imza atmış ve bilim adamı değil bilim insanı diyeceksiniz dercesine kendilerini göstermiştir. geçmiş zamanlardan günümüze kadar gelen gelişim hali gösteren bir merak hareketidir. Bilimin kökeni meraktır çünkü neyin ne olduğunu bilmek istiyor,ona göre davranmak,ona göre yaşamak,geleceğe daha iyi miras bırakmak istiyoruz.
Ünlü Bilim Kadınları
Bilim konusunda erkekler öne çıksada aslında olay göründüğü gibi değil. Girişimcilik ve özgürlük konusunda kadınlara insan gibi muamele edebilseydik onlar daha fazla katkı yapardı,kadınlara yapılan kısıtlamara rağmen bilime yaptıkları katkı çok büyüktür,bugün baskılar zaten aktif olarak kadın bilimci çok fazladır faka bundan popüler bilimin başladığı 18. 19. yüzyıllarda en gelişmiş toplumlar da bile kadına rahatlık,özgürlük vermiyordu. Hal böyle olurken bir kadın kendi özgürlüğünü bırakıpta dünya,güneş gibi ilgi çekici varlıkların üzerine düşünemez. Kadınlar kendilerini ifade eder ve bu konuda sözü kendileri söyler,işte bizleri hayran bırakacak bilim kadınları
___________________________________________
Ada Lovelace (10 Aralık 1815 – 27 Kasım 1852)
Kendisi İngiliz bir matematikçidir. İlk bilgisayar programcısı denilir kendisine.Beynin çalışmasına ilgi duyuyordu ve beyin tarafından düşüncelerin ve hislerin oluşumunu göstermek için matematiksel bir model geliştirmeyi amaçladı. Matematik ve müzik arasındaki bağlantı üzerinde bazı çalışmalar yaptı.
_________________________________
Ada Yonath (22 Haziran 1939)
Kendisi, ribozomlarla ilgili çalışmaları ile tanınan, İsviçre’de 2009 Nobel Ödülü’nü alan İsrailli bir kristalograftır. Orta Doğu’dan gelen ilk kadın ve bu onuru alan ilk İsrailli kadındır.
__________________________________
Alice Wilson (26 Ağustos 1881 – 15 Nisan 1964)
O, Ottawa‘da kayalar ve fosil yakıtlarla ilgili çalışmalara katılan Kanadalı bir jeolog ve paleontolog idi. İngiliz İmparatorluğu Düzeninin bir üyesi ve Kanada Kraliyet Derneği’nin ilk kadın üyesiydi.
_______________________________
Anita Roberts (3 Nisan 1942 – 26 Mayıs 2006)
Protein TGF-beta‘sunun keşfinde etkili olan moleküler bir biyologdu. Bu protein, kanseri uyarmanın yanı sıra, bloke etmenin ikili rolünü oynama potansiyeline sahiptir ve yaraların ve kırıkların iyileşmesinde yardımcı olur.Anita Roberts, dünyadaki en önemli bilim adamlarından biridir.
______________________________
Annie Easley (23 Nisan 1933 – 25 Haziran 2011)
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi‘nin Lewis Araştırma Merkezi için çalışan bir Afrikalı-Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Centaur roket sahnesinin yazılımını geliştiren ekibin bir parçasıydı.
______________________________
Barbara Askins (1939 doğumlu)
O bir Amerikalı kimyager. Az pozlanmış fotografik negatifleri geliştirmek için bir yöntem icat etti. Bu ona 1978 yılında Yılın Ulusal Mucidi unvanını kazandırdı ve onu ilk kez bir kadın kazandı.
___________________________________
Barbara McClintock (16 Haziran 1902 – 2 Eylül 1992)
1983‘te Fizyoloji veya Tıp alanında prestijli Nobel Ödülü’nü kazanan Amerikalı bir bilim adamıydı. Mısır sitogenetiğinin gelişmesine yol açtı ve üreme sürecinde mısırdaki kromozomların değişimini inceledi. Transpozisyon sürecini keşfetti ve genlerin insanlarda belirli fiziksel özelliklerin varlığı veya yokluğu ile nasıl ilişkili olduğunu göstermek için kullandı. Dünyanın en ünlü sitogenetikçilerinden biridir.
__________________________________
Chien-Shiung Wu (31 Mayıs 1912 – 16 Şubat 1997)
Radyoaktivite çalışmalarıyla tanınan Çinli bir Amerikalı deneysel fizikçiydi. O, gazlı difüzyon yöntemini kullanarak uranyum-235 ve uranyum-238 uranyum yapma sürecinin geliştirilmesine yardımcı olduğu Manhattan projesinin bir parçasıydı. Onun Wu deneyinde zayıf etkileşimin paritenin korunum yasasına uymadığı tespit edildi. Fizikteki ilk Wolf Ödülü‘nü kazandı ve çoğu kez Marie Curie ile karşılaştırıldı ve ona Çinli Madam Curie gibi lakap takıldı.
____________________________________
Christiane Nusslein-Volhard (20 Ekim 1942’de doğdu)
Meyve sineklerinde embriyonik gelişimi göstermek için mutajenezde başarılı bir araştırma yürüten bir Alman biyologdur. Embriyonik gelişimin genetik kontrolü üzerine yaptığı araştırmalar için 1991‘de Temel Tıbbi Araştırmalar için Albert Lasker Ödülü ve 1995’te Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazandı.
____________________________________
Marguerite Catherine Perey (19 Ekim 1909 – 13 Mayıs 1975)
Fransız fizikçi ve Marie Curie‘nin öğrencisiydi. Fransanın elementini keşfiyle tanınır. Fransız Académie des Sciences’a seçilen ilk kadındı.
________________________________
Marie Curie (7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934)
Polonya’da ve Fransa vatandaşı olarak yetiştirilen Marie Curie, iki farklı bilim dalında Nobel Ödülü alan tek kişi ve fizikçi ve kimyacıydı. Paris Üniversitesine profesör olarak hizmet etti ve bunu yapan ilk kadın oldu. Radyoaktivite teorisi ve polonyum ve radyumun keşfi ile tanınır.
_____________________________
Mary Anning (21 Mayıs 1799 – 9 Mart 1847)
İngiliz fosil toplayıcı, satıcı ve paleontolog idi. Ana fosil bulguları arasında ilk ichthyosaur iskeleti, ilk pterosaur iskeleti, ilk iki plesiosaur iskeleti ve balık fosilleri bulunur. Jurassic deniz fosil yataklarındaki çalışması onu meşhur etti. Dünyanın tarih öncesi hayatı ve Dünya tarihini nasıl düşündüğünü değiştirmede etkili oldu.
_______________________________
Margaret Eliza Maltby (10 Aralık 1860 – 3 Mayıs 1944)
Çok elektrolitik dirençler ve çok seyrek çözeltilerin iletkenliğini ölçen Amerikalı bir fizikçiydi. 1906’da yayınlanan Amerikan Bilim Adamları, onu ülkenin en iyi bilim insanlarından biri olarak kabul etti.
________________________________
Maria Goeppert Mayer (28 Haziran 1906 – 20 Şubat 1972)
Alman doğumlu Amerikalı fizikçi ve Fizik’te prestijli Nobel Ödülü’nü kazandı. Marie Curie‘den sonra fizikte Nobel Ödülü alan ikinci kadın bilim adamıydı. Atom çekirdeğinin nükleer kabuk modelini önerdiği için Nobel Ödülü’nü aldı.
_________________________________
Marija Gimbutas (23 Ocak 1921 – 2 Şubat 1994)
Litvanyalı Amerikalı bir arkeologdu. Eski Avrupa’nın Neolitik ve Tunç Çağı kültürlerini inceledi ve en iyi Kurgan hipotezi ile bilinir.
_________________________________
Rachel Louise Carson (27 Mayıs 1907 – 14 Nisan 1964)
Amerikalı deniz biyoloğu ve muhafazakardı. 1950’lerde doğa yazarı oldu. Kitabı Sessiz Bahar 1962 yılında yayınlanan sentetik pestisitler çevreye zararları konusunda konuştu. Kimyasal endüstriler yazıya karşı çıkmasına rağmen, DDT ve diğer pestisitlerin ülkede yasaklanmasına yol açtı. Yazısı, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın yaratılmasına ilham verdi. Onun diğer önemli edebi eserler şunlardır Around Us Denizi ve Denizi Kıyısında.
___________________________________
Rachel Zimmerman (1972 doğumlu)
Çok genç bir yaşta, fiziksel engelli kişilerin iletişim kurmasını sağlayan Blissymbol‘ları kullanma imkanı veren bir yazılım geliştirdi. Sembolleri yazılı dile çevirebilen bir yazıcı tasarladı.
____________________________________
Rita Levi-Montalcini (22 Nisan 1909 – 30 Aralık 2012)
Sinir büyüme faktörünü keşfettiği için, 1986’da Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü’nü aldı. 99 yaşındaki İtalyan nörolog, Nobel ödülüne sahip en yaşlı kişiydi öldüğü vakit.
______________________________________
Rosalind Franklin (25 Temmuz 1920 – 16 Nisan 1958)
DNA ve virüslerin bileşimlerini anlamada katkıda bulunan bir İngiliz biyofizikçi ve X-ışını kristalografıydı. Ayrıca grafit ve kömür yapılarının anlaşılmasına da katkıda bulundu. En kayda değer eseri DNA’nın X ışını kırınım görüntülerinde.
____________________________________
Sally Ride (26 Mayıs 1951 – 23 Temmuz 2012)
Amerikalı bir fizikçi ve astronottu; ilk Amerikalı kadın ve uzaya yolculuk yapan en genç Amerikalı astronotdu. Challenger ve Columbia uzay mekiği felaketlerini araştırmaya karışmıştı.
Bir önceki yazımız olan AOL Sınava Giriş Kağıdı Nasıl Çıkartılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.