Her biri birer insan olması gerçeğinin yanı sıra, peygamberlerin özellikleri normal insanlara göre sabit ve farklılıklar gösterir. Yüce Allah çeşitli dönemlerde insanların ihtiyaçlarına göre peygamberler göndermiş ve bu peygamberlere öyle farklı özellikler vermiştir ki, onların bu özellikleri diğer insanlardan ayrılmalarını sağlamıştır.
Peygamberler bazı ortak özelliklere sahip oldukları gibi, kendine has özelliklere de sahiptiler. Örneğin Hz. Süleyman, hayvanlarla konuşma özelliğine sahip bir peygamberdir. Kimi peygamberlere Allah farklı özellikler vererek, insanlara varlığına dair somut örnekler vermiş ve bu örneklere bakarak insanların bir kısmı iman ederken, bir kısmı ise bunların birer büyü olduğunu iddia ederek yine de iman etmemekte direnmiştir.
Peygamberlerin Özellikleri
Her biri güzel ahlak üzerine yaratılmış peygamberlerin ortak özellikleri, şu şekildedir.
Sıdk
Bu özellikleri ile tüm peygamberler, hayatlarını doğruluk üzerine yaşamışlardır. İnsanlar arasında inanan veya inanmayan ayırdımı yapmadan doğruluğu öğütlemişler ve iman etmeyenlere dahi bu özellikleri üzerine davranarak haksızlık etmemişlerdir.
Emanet
Peygamberler güvenilirlik konusunda şüphe duyulmayan, kendilerine emanet edilene hiçbir şekilde hıyanet etmeyen kişilerdir. İman etmeyen insanların emanetlerine dahi hiçbir şekilde zarar vermemişler ve emaneti sahibine canları pahasına teslim etmişlerdir.
Fetanet
Yüksek zekaya sahip olan peygamberler, akıllı ve uyanık kimseler olarak bilinirler. Yaşanan gelişmelere karşı her zaman akıllıca hareket ederek tavır almaları, peygamberlerin özellikleri arasındadır.
İsmet
Onların ismet özellikleri, günah işlemelerine engeldir. Tüm peygamberler İsmet özellikleri ile yaratılmış olup, hiçbir şekilde ne gizli ne de açıktan günah işlemezler. Bütün tüm insanlar hayatta birer sınava tabi tutulurken Allah insanlara özel kişilikler (peygamberler) göndererek, dönemin şartlarına uygun bir şekilde dinini tebliğ etmiş ve onların bu sınavda hataya düşmemeleri konusunda uyarmıştır.
Tebliğ
Peygamberlerin en büyük görevlerinden de biri olan tebliğ, yine ortak özelliklerden biridir. İnsanlara Allah tarafından gönderilen dinleri tebliğ etmekle görevli olan tüm peygamberler, Allah’ın gönderdiği din üzerinde hiçbir değişiklikte bulunmadan insanlara doğru bir şekilde tebliğ ederek iman etmelerini istemişlerdir.
İlk ve Son Peygamber
İlk peygamber olarak insanlığa gönderilen peygamber Hz. Adem’dir. Ancak Hz. Adem henüz yaratılmadan önce, Hz. Muhammed sav.’in cennette nur olarak yaratılmıştır. Henüz ete kemiğe bürünmemiş olsa da Muhammed Mustafa sav. Ruhani olarak Hz. Adem (as.)’dan önce yaratılmıştır. Yine son peygamberde cismani olarak yani fiziki olarak, Hz. Muhammed Mustafa sav. Olmuştur.
Peygamberlerin Özellikleri Değişir mi?
Yukarıda sayılan özelliklerin değişmesi mümkün değildir. Allah özel kulları olan peygamberlerini, değişmez bir fıtrat üzerine yaratmıştır. Bunlar Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve geçmeyen tüm peygamberlerin ortak özellikleridir. Ancak bazı peygamberler, bu ortak özellikler dışında farklı özelliklere sahiptir.
Allah peygamberler ile iman etmeyen insanlara çeşitli mucizeler göstermek için, kimi peygamberlere farklı özellikler vermiştir.
Hz. Eyyüb as. Akıllara zarar sabrı, Hz. Süleyman’ın hayvan ve bitkilerle konuşması, Hz. İsa’nın Yüce Allah’ın izni ve mucizesi ile ölüleri diriltmesi gibi farklı özellikler, peygamberlere verilmiştir.
Bir önceki yazımız olan Kuranda Adı Geçen Peygamberlerin İsimleri başlıklı makalemizde kuranda adı geçen peygamberler, peygamber isimleri ve peygamberler hakkında bilgiler verilmektedir.