Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır?
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin yani 65 yaş ve üzeri olan vatandaşlarımızın yaşlılık maaşı ödemeleri alabilmeleri için başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru yapabilmeleri için ise çeşitli kıstasları yerine getirmeleri gerekmektedir. Öncelikle bilinmesi gereken durumlardan bir tanesi kesinlikle kişisel geçimine el veremeyen vatandaşlarımızın başvurması gerekmesidir. Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır sorusunun en net cevabı kesinlikle 65 yaşını aşmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir güvencesi bulunmayan vatandaşlarımızın hakkıdır. Aylık geliri toplam 607 lirayı aşmayan ve emekli olan kişilerin almaya hak kazanabildiği, devletimizin sosyal sorumluluk kapsamında geliştirdiği ve aslına bakacak olursak uzun yıllardır desteklediği projelerden bir tanesidir.
Bu içeriğimiz ile birlikte Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır sorusunun detaylarına iniyor oluyoruz. Yaşlılık aylığı ülkemizde uygulanan en eski sosyal uygulamalardan bir tanesidir. Yaşlılarımızın yani 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın yoksulluğa ve dara düşmemesi, en temel yaşam ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan karşılayabilmeleri ve en yakınlarında dahi para isteğinde bulunmamaları için uygulanan yaşlılık aylığı uygulamasına katılabilmek için öncelikle çeşitli koşullar mevcuttur.
2022 sayılı kanun gereğince, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) herhangi bir geliri veya aylığı bulunmayan ve herhangi bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş tüm Türk vatandaşlarının aylık olarak maaşa bağlanması yaşlılık aylığı olarak adlandırılmaktadır. Geçtiğimiz 30 sene içerisinde şimdi aylık olarak ödenen yaşlılık aylığı o günlerde 3 aylık dönemlerde ve ekstra olarak yıllık olarak alınabiliyordu. Bu koşulların çok zorlu olduğu ve yaşlılarımızın ihtiyaçlarının bu şekilde daha fazla karşılanamaması üzerine 1 Temmuz 2019 tarihi itibari ile aylık olarak tek düzen şekline getirilmiştir. Ayrıca yaşlılık aylığı 2022 sayılı kanuna göre; yaşlılık aylığı adı ile uygulanan sosyal yardımlaşma paketinin zamlanması memur maaşlarına göre yapılması kabul edilmiştir. Bu katsayı ilk defa 3 Temmuz 2019 tarihinde 0,13056’dan 0,138459 enflasyon artışı ile desteklenmiştir.
Yaşlılık aylığı yani yüzde 6,05 oranında artış göstererek geçmişinin en büyük zamlanmasını almıştır. 2019 yılı içerisinde yapılan yeni hesaplamalar ile birlikte yaşlılık aylığı ödemesi net olarak 601 liradan 637 liraya yükseltilmiştir. 65 yaş ve üstü maaş alacak kişilerin özellikle kendisi ve eşinin gelir durumuna bakılmaktadır. Eğer SGK gibi ödemelerin durumunda herhangi bir sakınca yok ise eşine veyahut kendisine 65 yaş maaşı bağlanabilmektedir.
65 yaş üstü maaşı artışı kişi başına düşecek olan aylık gelirin asgari ücretten yüzde 26’lık bir kısmı kadar olabilmektedir. 2 yıl önceki yüzde 26’lık artış ile 484 liradan 607 liraya çıkartılmıştı. Bu duruma göre 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşlarımızın kendisi ve eşinin hesapları kontrol edilerek son 1 yıldaki kazançları incelenmektedir. Yani bir kişinin eşinin ve kendisinin aylık toplam resmi geliri 607 lirayı aşmıyor ise 637 lira maaş ile aylık almaya başlayabilmektedirler.
Yaşlılık aylığı başvurusu için kaymakamlıkların “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılabilmektedir. 65 yaş ve üstü kişilerin yapacakları 65 yaş ve üstü maaşı başvurusunun 30 gün içerisinde sonuçlanması gerekmektedir. Olumlu veya olumsuz kişilere geri dönüş yapılmaktadır. 65 yaş üstü maaşı ve ölüm sigortasından kaynaklı alınan ödemeler birbiri ile çarpışacağı için şu anlık sadece ölüm sigortası kapsamında ödeme almayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bu haktan yararlanabildiği belirtilmiştir.
Hükümetimizin yeni getirdiği düzenleme ile birlikte hesaplanan aylık ödemeleri, belirlenen tutarın çok altında ise aradaki farkın hazinemiz tarafından karşılanması yasa ile emredilmiştir. Uluslararası Sosyal Güvenlik sözleşmeleri gereğine bakıldığında ise bağlanmış olan kısım kısım aylıkların bu şekilde düzenleneceği yasa ile emredilmiştir. Daha önceki uygulamalarda 65 yaş üstü kişilerin eğer engelli ise ve sadece 65 yaş üstü maaşı alan kişilerin aldıkları ücretler varsa engelli maaşına çevrilmemekteydi. Hükümetimizin düzenlemeleri ile birlikte eğer kişi hem 65 yaş üstü hem 607 liradan daha düşük bir geliri var ise hem de engelli ise artık alınan aylıklar engelli maaşına çevrilebilecektir. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan bütün vatandaşlar kendi kendine idame ettiremeyeceği için mevcut aldığı maaş engelli aylığına çevrilerek daha rahat bir ekonomik durum yaratabilme imkânı verilmiştir.
Yüzde 70 ve üzeri raporu bulunan kimselerin 65 yaş aylığı aldığı halde hala engelli maaşına bağlanmadığı tespit edildiğinde otomatik olarak engelli maaşına yükseltilerek aylık ödemelerinde artış gösterilebilmektedir. Hem bu sayede 65 yaş aylığı yasasında bulunan kişi başına gelir kolaylığının dışında bırakılacak ki bu sayede 7 aylık dönemlerde gelecek olan zamlardan daha fazla zam alabilsin hem de rutin maaşlarında düzenli artış alabilsinler. Eski sistemde yine engelli maaşı alınabilmekteydi yalnız o sistemin tek şartı hane içerisinde toplam gelir asgari ücreti geçmeyecekti. Yeni gelen sistem ile birlikte artık buna bakılmaksızın sadece konuya münhasır vatandaşlarımızın aylık gelirleri göz önünde bulundurulacak.
Yüzde 40 ile 69 arasında engelli raporuna sahip olan kişilerin 65 yaş haddini aştıktan sonra hükümetinizin belirlediği miktarı aşmaları halinde ise engelli maaşı almak yerine 65 yaş aylığı alacakları belirtilmiştir. 65 yaşını doldurmadan önce yüzde 40 ile 69 arasındaki engelli raporları sayesinde engelli maaşı almış kimselerin almış oldukları aylık ücret herhangi bir şekilde kesilmiş ise 65 yaşını tamamladıktan sonra tekrar başvuru yapıp tekrar engelli aylığı almaya devam edebilmekteler.
65 yaş aylığı veyahut engelli aylığını bir yıl boyunca banka hesaplarından çekmeyen kişilerin aylıklarında kesinti yapılıyordu. Yasa değişikliği ile artık bu süre 12 ay değil 10 aya düşürüldü. 10 ay boyunca banka hesabından parasını çekmeyen kişilerin maaşları ister 65 yaş aylığı olsun ister engelli maaşı olsun kesilerek bir daha yatmaması sağlanıyor.
Durdurulan engelli maaşı veyahut 65 yaş üstü maaşları tekrar bağlanabilmesi için ise tekrar banka mevduatlarına bakılıyor ve eğer gelirlerinde herhangi bir artış yok ise kesilen aylıklar tekrar ödenmemek üzere yeniden bağlanabiliyor. Ancak 10 ay boyunca çekilmeyen ve hazineye tekrar aktarılan ücretiniz size tekrardan verilmiyor. Bu konu ile alakalı yapacağınız başvuruların olumsuz sonuçlanacağını bilmelisiniz.
Ayrıca 30 bin TL Aylık Faiz Getirisi 2020 adlı makalemizi okuyarak birikiminizi nasıl değerlendirebileceğinize dair fikir edinebilirsiniz.
Yaşlılık aylığı yönetmeliği gereğince, faizsiz banka olarak devletimize ve milletimize hizmet etmekte olan katılım bankalarının tespitleri doğrultusunda engelli aylığı bağlanıyor. 65 yaş üstü aylığı veya engelli aylığı bağlanırken bu bankalardan bilgiler alınıyor. Alınan bilgiler hazine müsteşarlığına iletiliyor. Eğer durumda bir eksiklik yok ise kaymakamlığa bilgi verilerek eve inceleme yapılıyor. Evinizde inceledikten sonra ve tüm evraklarınız eksiksiz tamamlandıktan sonra ki ay banka hesabınıza ücretiniz yatırılıyor.
Evrakların kontrolünde muhtaçlık, hanenin toplam geliri, servet ve banka harcamaları gibi konular esasa alınarak incelenmektedir. Harcamalarınız toplam gelirinizden yüksek ise aradaki farkınız gelirinize ekleniyor. Bu durum engelli maaşı için geçerliydi tabi 65 yaş üstü maaşı için yine hanenin toplam geliri, muhtaçlık, servet ve banka harcamaları tespit ediliyor ancak gelirinizden fazla gideriniz var ise aradaki fark size gelir olarak tekrar dönüş yapmıyor.
Bir önceki yazımız olan Ziraat Yatırım Nedir? başlıklı makalemizde ziraat yatırım borsa nedir, ziraat yatırım fonu nedir ve ziraat yatırım hesabı nedir hakkında bilgiler verilmektedir.