Samsun Gezilecek Yerler Listesi ve Kısa Tarihi

Liman turizminin önemli illerimizden biri olan Samsun, tarihi, kendine has kültürü ve yöresel özellikleriyle dikkat çekmektedir. Samsun gezilecek yerler listesi ve kısa tarihi başlığı altında kısaca Samsun tarihine değindikten sonra, Samsun gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz farklı alanlara da değindik.

Samsun’un Tarihi Geçmişi

Bundan 7 bin yıl öncesinde yerleşik bir hayatın varlığına dair ipuçlarına rastlanan Samsun’da ilk yerleşik hayata geçen topluluğun, Kaşkalar olduğu tahmin edilmektedir. Günümüze gelene kadar farklı medeniyetlerin hakimiyeti altına geçen şehir, deniz kenarında olması nedeniyle deniz ticareti ve ulaşımı açısından birçok medeniyetin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Kaşkalar sonrasında Hititler ve ardından Persler Samsun’a hakim olmuşlar, sonrasında ise sırasıyla Makedonya, Pontus, Roma ve Bizanslılar burada egemenlik sürmüşlerdir. Bizanslılar sonrasında ise şehir Ceneviz kolonisi statüsü kazanmıştır. Ceneviz kolonisi olduğu zamanlarda Danişmentliler tarafından kuşatılmış olmasına karşın, ele geçirilmesi mümkün olmamıştır.

Birinci Mehmed zamanında Osmanlı hakimiyetine giren şehir 1422 ile 1428 yılları arasındaki 6 yıl boyunca Osmanlı egemenliğinden çıkmış olsa da yeniden Osmanlı hakimiyetine girmiş ve 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkması ve milli mücadele için önemli adımların buradan atılmış olması nedeniyle, Cumhuriyet tarihinde ayrıca bir öneme sahip olmuştur.

Samsun Gezilecek Yerler

Kabaceviz Şelaleleri

Şehrin en güzel yerlerinden biri olan şelaleler, Samsun merkezinden 32 km mesafede bulunur. Üç farklı aşamadan oluşan bu tabiat harikası, özellikle yerli turistler tarafından ilgi odağı olan yerlerden biridir.

Çevresinde bulunan geniş piknik alanları ve seyir yerleriyle birlikte ayrı bir güzellik taşıyan Kabaceviz şelalelerine Samsun gezinizde yer vererek, tatilinizi daha dolu bir hale getirebilirsiniz.

Tekkeköy Mağaraları

İl merkezine 14 km uzaklığı olan mağaralar, Tekkeköy ilçesi sınırlarındadır. Doğal bir oluşum olmanın yanında yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen mağaralar, bu nedenle tarihi bir özelliğe de sahiptir. İlçe merkezinden 1 km uzaktaki mağaralarda 1941 yılında kazı çalışmaları yapılmaya başlanmış, bu çalışmalarda Tunç, Mezolitik ve Paleolitik çağlara ait bulgulara rastlanmıştır.

Geyikkoşan Sahili

Sadece Samsun’un değil aynı zamanda Karadeniz bölgesinin en beğenilen sahilleri arasında yer almaktadır. İl merkezinden yaklaşık 78 km uzakta yer alan sahil, Karadeniz’in en sakin ve yüzülebilecek yerleri arasındadır. Sahilde bulunan konaklama ve yeme içme alanları gibi farklı sosyal tesisler bulunmakta olup, Karadeniz’de güzel bir tatil geçirmek isteyenler için ideal yerlerden biridir.

Bandırma Vapuru

Bandırma Vapuru, milli mücadele döneminde Atatürk ve kurmaylarını Samsun’a taşıyan gemi olup Kurtuluş Savaşı dönemi hatıraları arasında önemli bir yere sahiptir.

Orijinal Bandırma Vapuru’nun Kurtuluş Savaşı sonrası kullanılamaz duruma gelmesi nedeniyle bu geminin birebir özelliklerini taşıyan maketi yapılmış ve Samsun sahilinde müze olarak ziyaretçilere hizmet vermeye başlamıştır. Müze gemi içerisinde Atatürk ve arkadaşlarının balmumu heykelleri ve el yazması yazıları gibi, çeşitli eşyaları bulunmaktadır.

Amisos Tepesi

Samsun merkezinden 4 km mesafedeki tepe, teleferikle ulaşımın sağlandığı ve muhteşem Karadeniz manzarası sunan bir yerdir. Yeşillikler içerisinde Samsun’u ve Karadeniz’i seyretme fırsatı bulacağınız Amisos Tepesi, Samsun’da gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezleri arasındadır.

Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Samsun kış turizmi için büyük öneme sahip olan Ladik kayak merkezi, Ladik ilçesi sınırlarında yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 84 km olan kayak merkezinde, 6 farklı kayak pisti bulunmaktadır.

Ladik Gölü

Yine adını aldığı Ladik ilçesi sınırlarında bulunan göl, SİT alanı statüsünde olup etrafında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. Muhteşem bir doğa atmosferine sahip olan Ladik gölü, şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdikleri yerler arasındadır.

Samsun Atatürk Parkı

Samsun’un en fazla öne çıkan yerlerinden biri olan Atatürk parkı, Samsun ile özdeşleşen şaha kalkmış at üzerinde Atatürk heykelinin bulunduğu anıtı da içinde barındıran parktır. Şehrin en büyük parkı konumundaki Atatürk parkı, şehir halkının ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla ziyaret ettiği önemli merkezlerden biridir.

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

Şehir merkezinde bulunan kilise, 1885 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş ve kullanıma açılmıştır. V. Murat emri ile yaptırılan kilise, o dönemlerde nüfusunun %30’a yakını Hıristiyan olan Samsun’da ki gayri Müslimlerin inançlarını rahatça yaşayabilmelerini sağlamak amacıyla yaptırılmıştır.

Samsun Büyük Camii

Samsun gezi rehberi listelerinde sıklıkla yer verilen camii, Hıdır Bey talimatı ile 1300 yılında inşa edilmiştir. 1869’da yaşanan yangın felaketi sonrası tamamı hasar görüp yıkan camii, aslına uygun olacak şekilde 1884 yılında yeniden yapılmış ve şuanda şehrin en büyük camisi olarak öne çıkmaktadır.

Gazi Müzesi

1902 yılında Mantika Palas adıyla Jean Lonnis Mantika tarafından otel olarak inşa edilen yapı, Atatürk’ün Samsun ziyaretlerinde kaldığı oteldir. Sonrasında Atatürk’e hediye edilen otel, onun vefatından sonra ise Makbule Hanım’a devredilmiş ve sonrasında ise Samsun Belediyesi burayı alarak bir dönem Cumhuriyet Halk Fırkası’na tahsis etmiştir.

Gazi Müzesi adıyla 1940 yılında hizmete açılan müze içerisinde Atatürk’ün Onuncu Yıl Nutku’nun orijinal metni, Atatürk’e ait bazı kişisel eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Fazıl Ahmet Paşa Medresesi

Vezirköprü ilçesindeki medrese, 1661’de Fazıl Ahmet Paşa talimatı ile yaptırılmıştır. Bir süre kütüphane olarak kullanılan medrese, günümüzde turistlik ziyaret alanı olarak kullanılmakta ve şehrin tarih ve kültür turizmine önemli katkılar sağlamaktadır.

Bir önceki yazımız olan Manisa Gezilecek Yerler Listesi ve Kısa Tarihi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DMCA.com Protection Status