Toplumun önemli bir kısmında sık sık görülen rahatsızlıklardan biri olan Reflü nedir? Reflü nedenleri ve belirtileri neler? Sorularının ve rahatsızlık hakkında birçok sorunun cevabını, aşağıda detaylıca bulabilirsiniz.
Reflü Nedir?
Reflü; Mide içeriğinin mide kapakçığında yaşanan gevşeme sonucunda tekrar yemek borusuna kaçması, hatta daha ileri seviyede ağza kadar gelmesi şeklinde görülen mide rahatsızlıklarından biridir.
Normal seyrinde tehlikeli bir rahatsızlık olmamasına karşın, ilerlemiş seviyelerde kişinin özellikle sosyal yaşamı üzerinde ciddi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Genellikle halk arasında mide ekşimesi olarak bilinse veya karıştırılsa da, reflü mide ekşimesinden tamamen farklı bir rahatsızlıktır.
Reflü Nedenleri Nelerdir?
Temel reflü nedeni, yukarıda da biraz bahsettiğimiz gibi mide kapakçığındaki sorundan kaynaklı oluşmaktadır.
Midenin üst kısmında ve yemek borusunun ise en alt kısmında yani mide ile yemek borusu birleşim noktasında, mide içeriğinin dışarı çıkmasını engelleyen bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık beslenme esnasında gıdalar mideye ulaştıktan sonra hemen kapanarak, mide içeriğinin dışarı çıkmasını engellemektedir. Kapakçıkta yaşanan problemler ve sızdırmazlık özelliğini kaybetmeye başlaması, Reflü oluşumunun temel nedenidir.
Reflü nedenleri arasındaki en temel neden bu olsa da, kapakçıkta sorunlar görülmesinin farklı nedenleri vardır. Özellikle kola gibi asitli içeceklerin tüketilmesi, hazır meyve suları, sağlıksız beslenme koşulları, alkol ve sigara gibi farklı unsurlar, kapakçığın üzerinde olumsuz etkiye neden olarak reflü rahatsızlığını tetiklemektedir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflünün en temel belirtisi, ağza acımsı bir sıvının gelmesidir. Ki bu durum, insanların yarıdan fazlasında hayatları boyunca birkaç kez karşılaştıkları şeylerden biridir.
Midenin aşırı dolu olması yani aşırı yemek yeme, buna neden olabilmektedir. Ağza acımsı sıvı gelmesinin dışında, diğer reflü belirtileri şunlardır.
- Mide içeriğinin ağza gelmesi
- Nadir görülen belirtiler arasında ağrılı yutkunma
- Yutkunmada güçlük çekme
- Daha çok yemeklerden veya alkol kullanımından sonra göğüs kısmında yanma hissi
- Sıklıkla hıçkırık
- Mide bulantısı ve kusma
- Diş çürümeleri
- Geğirti
Gibi farklı belirtiler gösterebilmektedir. Ancak diş çürümesi ve yutkunma belirtileri, tek başlarına reflü belirtisi olarak kabul edilmemelidir.
Reflü Tedavisi
Reflü tedavisi tanı konulduktan sonra daha çok ilaçlarla yapılıyor olsa da, ileri seviyede cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Doktor hastanın şikayetlerini dinledikten sonra özellikle ağza mide içeriğinin sıklıkla gelmesi şikayetlerinde, reflü tanısı koyabilmektedir. Ancak bazı tahliller, hastalığın kesin tanısı için gerekebilmektedir.
Reflü tedavisinde ilaç ve cerrahi müdahalenin yanı sıra, hastanın yaşam ve beslenme koşullarında değişiklik yapması da önemlidir. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler, rahatsızlığın daha rahat kontrol altına alınabilmesi için önemli bir etkendir.
Bazı durumlarda rahatsızlık tedavi edilmeye başlansa bile, kullanılan bazı ilaçların uzun yıllar alınması gerekebilmektedir. Bu yüzden kişinin yaşam ve beslenme koşullarında şu değişiklikleri yapması, rahatsızlığın kontrol altına alınabilmesi adına önemlidir.
- Çok dar giyinmekten kaçınmalı
- Aşırı yemek yenilmemeli
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalı
- Kola ve fabrika üretimi meyve sularından kaçınmalı
- Aşırı yağlı, salçalı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı
- Kahve, nane ve soğan tüketimi sınırlandırılmalı
Reflü nedir? Konusu hakkında sormak istediklerinizi, yorum kısmından iletebilirsiniz. Sitemizde verilen sağlık bilgileri sadece bilgilendirme amaçlı olup, gerçek tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bir önceki yazımız olan Tuvalette Cep Telefonu Kullanmanın Zararları Nedir ? başlıklı makalemizde tuvalate telefon geçirilirmi, tuvalete telefon geçirmenin zararı ve Tuvalette Cep Telefonu Kullanmanın Zararları Nedir ? hakkında bilgiler verilmektedir.