Ölü Piksel kavramına bakmadan önce “piksel” kelimesinin anlamını bilmemiz gerekiyor. Piksel bilgisayar ekranlarında, LCD televizyonlarda, mobil cihaz veya dizüstü bilgisayarlarda bulunun ve milyonlarcasının birleşmesiyle bize görüntü aktarımı sağlayan küçük diyotlardır. Ölü Piksel ise bu diyotlardan birinin ve ya bir kaçının çalışmaması sonucunda ekranda oluşan küçük beyaz ve ya siyah noktalara denir. Ölü piksel oluşmasının bir çok sebebi olabilir; Fiziksel Darbe veya Donanımsal Bozukluklardan dolayı ölü piksel(ler) ile karşılaşabilirsiniz.
Ölü Piksel Testi Nasıl Yaparım?
Ölü Piksel Testi için bir çok yazılımsal yöntem bulunmakla beraber, en hızlı sonucu tam ekran beyaz ve ya diğer renklerde açılan sayfalar vermektedir. Donanımsal bir sorun olduğu için teşhisi gözle yapmak mümkündür. Bu testi kolaylıkla yapabilmek için : Buraya Tıklayabilirsiniz.
Açılan ekranda farklı renkte olan bölüm ve ya bölümler mevcut ise sizinde Ölü Piksel sorununuz var demektir.
Ölü Piksel Tamiri Nasıl Yapılır?
Ölü piksel tamiri için bir kaç farklı seçenek mevcut. Bu seçenekler her zaman işe yaramasa da denemekte fayda var. En kesin sonuç teknik destek almak ve ya ekipmanınız garanti kapsamında ise işi onlara teslim etmektir.
Öncelikle Ölü Piksel tespiti yapılmalı ve nerelerde kaç adet ölü piksel olduğu bulunmalıdır. Ölü piksel tamiratının başlangıcı bu şekilde yapılmalıdır. Bunun için yazılımsal destek alınmalı ve ölü piksellerin yeri tam anlamıyla tespit edilmelidir.
1. Ölü Piksel Tespiti
Bunun için UDPixel isimli programı indirin ve kurun. Sonrasında ekran üzerinde ölü piksel tespitlerini yapın. Bu tespitler bize 2. adımda yardımcı olacak.
Programa BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.
2. PixelHealer
Pixel Healer ölü piksel temizleyici masaüstü programıdır. Ekranınızda bulunan ölü pikselleri onarma işlemlerinde kullanılır. Program tamamen ücretsiz olup, kısa süre içerisinde sizi ölü piksellerden kurtarır.
Programa BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.
3. JScreenFix
Eğer bilgisayarınıza bir program indirmek istemiyorsanız bu site tam size göre. Herhangi bir program indirmeden ekranınızdaki ölü pikselleri kısa sürede tamir edeceğini vaat ediyor.
Uygulamayı denemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Ev Sunucusu Nedir? Nasıl Kurulur? başlıklı makalemizde ev sunucu kurulumu, ev sunucu vps vds ve ev sunucusu hakkında bilgiler verilmektedir.