Kayseri Gezilecek Yerler Listesi ve Tarihi

İç Anadolu bölgemizin kadim şehirlerinden olan Kayseri gezilecek yerler açısından, doğal, tarihi ve kültürel alanlarıyla oldukça zengindir.

Bizans/Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde en parlak dönemlerini yaşamış olan Kayseri, özellikle Selçuklu ve Bizans dönemi eserlerinin yoğun olduğu bir şehirdir. Kayseri şehir meydanında, neredeyse her 100 metrede bir önemli tarihi yapıya rastlamanızın mümkün olması, şehir merkezinin adeta bir açık hava müzesi özelliğini kazanmasını sağlamaktadır.

Kısaca Kayseri Tarihi ve Hakkında Bilgiler

Mazaka, kayseri’nin bilinen en eski adıdır. Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanan tarihi hakkında çok detaya sahip olduğumuz şehir, bu dönemde Kaisareia yani İmparator Şehri adıyla anılmaktaydı.

Anadolu’nun en köklü yerleşim yerleri arasında yer alan Kayseri, Milattan Önceki 4000 yılına kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Frigler, Hititler, Asurlar, Romalılar ve Selçuklular, şehirde uzun süre hüküm sürmüş ve İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle Kayseri yüzyıllardır önemli bir ticaret ve üretim merkezi olarak kullanılmıştır.

Şehrin Türk hâkimiyeti altına girmesi, Selçuklu Komutanı Afşin ile olmuş ve 1067 yılında, Türklerin hâkimiyetine geçmiştir. Yukarıda sayılanlar dışında Eratna Beyliği, Karamanoğulları, Kadı Burhanettin, Dulkadiroğulları ve Osmanlı dönemlerinde de bu devlet ve beyliklere yerleşim yeri olmuştur.

Türklerin Anadolu’yu fethinin ardından Kayseri’ye ismi ile anılan şehir, Kayseri ismini ise Cumhuriyetin ilanından hemen sonra almıştır. 1924 yılında il olan Kayseri, Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kurulduğu kentimizdir. Cumhuriyet ile birlikte yoğun bir sanayileşme yaşayan kadim Türk kenti, çeşitli alanlarda gelişmiş ve bu alanlarda Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olmuştur.

Kayseri Gezilecek Yerler Listesi

Kayseri’ye bir gezi planlıyorsanız, Kayseri gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz onlarca alan bulunmaktadır. Özellikle şehir merkezindeki tarihi yapılar görülmeye değer olup, Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde farklı medeniyetlere ait tarihi yapılarla bir açık hava müzesini kent merkezinde bulabilirsiniz.

Kayseri Kalesi

Şehrin meydanında konumlu olan tarihi kale, Bizans dönemi eserlerinden biridir. Şehrin merkezine mistik bir hava katan kale, yapılan yenileme çalışmaları sayesinde günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Bir dönem içerisinde küçük dükkânların bulunduğu Kayseri kalesi, yapılan çalışmalar sonrasında bir kültür merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır. İçerisinde müze ve kafe gibi alanların yer aldığı kale, şehrin sosyal yapısına ayrı bir katkı sunmaktadır.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri’nin doğal güzellikleri arasında fazlaca ilgi çeken şelalelerin en önemli özelliği, 7 ayrı pınar gözüne sahip olması ve bu gözlerden gelen suyun kayaların üzerinden değil doğrudan içinden akmasıdır.

Kayseri il merkezinden 110 km uzaklıkta Yahyalı ilçesi sınırlarında bulunan şelaleler topluluğu, yerli ve yabancı turistlerin fazlaca ilgi gösterdiği doğal güzelliklerden biridir.

Ağırnas Yeraltı Şehri

Ünlü Türk mimarı olan Mimar Sinan’ın doğduğu köy olan Ağırnas Köyünde bulunan yer altı şehrinde yapılan kazı çalışmalarında, farklı medeniyetler tarafından kalan tarihi eserler bulunmuştur.

Büyük salon odaları ile birlikte kemer yapılarıyla da dikkat çeken yeraltı şehri, Kayseri’de gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden biridir.

Erciyes Dağı ve Kayak Merkezi

İç Anadolu’nun göbeğinde tüm ihtişamıyla duran Erciyes Dağı, Kayseri’nin en önemli simgelerinden biridir. Erciyes Dağı’nda bulunan kayak pistleri modern yapısıyla dünya genelindeki rakipleriyle boy ölçüşür niteliktedir. Türkiye’nin kış turizmi için önemli bir merkez olan Erciyes Kayak Merkezi, kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin ziyaret yerlerinden biridir.

Sultan Sazlığı

Yeşilhisar ilçesindeki Sultan Sazlığı, il merkezinden 70 kilometrelik bir mesafede bulunan Türkiye’nin ve hatta dünyanın en önemli kuş cennetlerinden biridir. Milli park statüsündeki kuş cennetinde, birçok kuş gözlem kulesi bulunur.

300’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı, dünyanın dört bir yanından kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının uğrak yerleri arasındadır. Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti olan Sultan Sazlığı, dünyanın da önemli kuş cennetleri arasında ilk 30’un içinde yer alır.

Hunat Hatun Külliyesi

Kayseri şehir merkezindeki külliye ile Kayseri arasında, sadece bir yol bulunmaktadır. Bay-bayan hamamı, medrese ve cami gibi farklı yapılardan oluşan külliye, Selçuklu Hükümdarı olan I. Alâeddin Keykubat’ın hanımı Mahperi Hunat Hatun talimatı ile 1237 yılında yapılmıştır.

Şimdilerde içerisinde bir kafe ve hediyelik eşya dükkânları bulunan medrese, kayseri şehir merkezinde sosyal yaşamın önemli bir parçası konumundadır.

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Yine il merkezinde bulunan müze, Kocasinan ilçesinde yer alır. Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan medrese, Selçuklu hükümdarı olan Giyasedin Keyhüsrev’in hasta olan kız kardeşinin isteğiyle yapılmıştır. Gevher Nesibe Hanım, hastaların tedavisi için, bir tedavi merkezi ve tıp eğitimi için buranın yapılmasını istemiştir.

Hacı Kılıç Medrese

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi ile arasında yaklaşık 100 metre bulunan medrese, şehirdeki önemli Selçuklu eserleri arasındadır. Şehrin önemli caddelerinden biri olan İstasyon caddesindeki Hacı Kılıç Medresesinin bir kısmı, günümüzde camii olarak hizmet vermektedir.

Sahabiye Medresesi

1267 senesinde Selçuklular tarafından yaptırılan tarihi medrese, sahaflar çarşısı olarak hizmet vermektedir. Kayseri Kalesi’nin çapraz karşısına düşen medrese, Cumhuriyet Meydanı üzerinde şehrin en bilindik yerleri arasındadır.

Gülük Camii

Merkez Melikgazi ilçesinde yer alan camii, aslında büyük bir külliyenin parçasıdır. Külliyeden günümüze kadar gelen tek parça, Gülük camii olmuştur. Yapım yılı bilinmeyen camiinin, Danişmentliler döneminde yapıldığı bilinmektedir.

Agias Prokopis Kilisesi

Mimar Sinan’ın köyü olan Ağırnas Kasabası’ndaki Agias Prokopis Kilisesi, birkaç yıl önce yapılan bakım çalışmaları sonrasında turizme kazandırılmıştır. Kilisenin, 1857 yılında inşa edildiği bilinmektedir.

Kayseri’de Gezilecek Diğer Yerler

Kayseri gezilecek yerler listenizde, sayısı 200’ü bulan birçok yeri eklemeniz mümkündür. Bunlar arasında en fazla ilgi görenleri ve diğer tavsiyelerimiz ise, aşağıdaki gibidir.

  • Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
  • Kültepe Örenyeri
  • Soğanlı Harabeleri
  • Yaman Dede Camii (Eski Kilise)
  • Alaca Kümbet
  • Beşparmak Kümbeti
  • Hasbek Kadı Kümbeti
  • Derebağ Şelalesi
  • Kent Ve Mimarsinan Müzesi
  • Avgunlu Medresesi
  • Erdemli Harabeleri
  • Sırçalı Kümbet
  • Köşk Medrese
  • Hacer Vadisi
  • Soğanlı Vadisi
  • Bürüngüz Camii
  • Barsama Vadisi
  • Döner Kümbet
  • Kayseri Arkeoloji Müzesi
  • Develi Kalesi
  • Melikgazi Kalesi
  • Ahi Evran Müzesi
  • Gereme Harabeleri
  • Bayramhacı Kaplıcası
  • Derevenk Vadisi
  • Şeker Gölü

Kayseri gezi rehberi listenize eklemeye değer alanlar, bunlarla sınırlı değildir. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere, sadece şehir merkezindeki yapıları detaylı bir şekilde gezip incelemek dahi, 1-2 gününüzü alacaktır.

Bir önceki yazımız olan Mersin'in Tarihi ve Turistik Yerleri başlıklı makalemizde mersin ilinin tarihi ve turistik yerleri, mersin tarihi turistik yerleri ve Mersin'in Tarihi ve Turistik Yerleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DMCA.com Protection Status