İhracat Ve İthalat Nedir? Farkları Nedir?

Sıkça duyduğumuz iki  kelime. İthalat ve ihracat. İtahalat ve ihracat arasındaki fark nedir? ithalat nedir ve ihracat nedir? şimdi kısaca bunları açıklayacağız. Hani bilirsiniz siyasetçiler iktidarı eleştirirken ithalat arttı alooo ne oluyoruz falan der 🙂 aynı zamanda ihracatı arttırma yolunda  düşüncelerini paylaşırlar.

İthalat Nedir?

İthalat ürünleri dışardan almak demektir. Fakat dışardan alınan ürün içerideki üründen daha iyi olmalıdır, dışarıdan derken yani başka bir ülkeden. İthalat mantıklı yönetilmelidir, örneğin zaten kendi ülkende üretiyor olduğun bir ürünü dışarıdan almak kötüdür. İthalat yalnızca ürün değil hizmette olabilir.

İhracat Nedir?

İhracat ise dışarıya satılan üründür. İhracatı yüksek olan devletlerin %99u zengindir. Örneğin bir araba  yaparsınız ve bu arabanın markası tutarsa ve çok satarsa o ülke köşeyi döner. Yine ihracatta yalnızca ürün değil hizmette olabilir.

İthalat Ve İhracat Arasındaki Fark

Farkı anladık mı? ithalat dışarıdan alınan ürün,ihracat dışarıya satılan ürün.   İhracatın  yüksek olması,ithalatın düşük olması daha iyidir diyebiliriz kabaca. Bir ülkenin bağımsız ve kendi kendine  yetebilmesi konusunda ithalat önemli rol oynar. Örneğin bir ülke en çok ihtiyaç duyduğu şeyi eğer dışarıdan alıyorsa bağımsızlığı tehlikededir. Çünkü dış politika da ekonomi konusu bir kılıç gibidir,diğer ülkeler sizin ihtiyaç duyduğunuz bu ithal  ürünleri size karşı kullanır. İthalat kaçınılmaz değilse kimse ithalatı önermez,istemez. Örneğin Rusya uçağını düşürdük ve haberlerde Rusya’nın doğal gazı kesebileceği gibi haberler çıktı. İşte bu bir örnektir.

Ancak bazı ihtiyaçlar zorunludur. Örneğin Türkiye doğal gaz rezervine sahip olsa zaten başka ülkeden almaz ve kendisi çıkartır. Ancak olmadığı için ithal ediyoruz. İşte sırf bu sebeplerden ötürü dünyada işgal,sömürü oluyor. Örneğin  Amerika petrol için sürekli bölgemizde çünkü petrol bu bölgededir. Fakat kimse domates için bunları yapmaz çünkü kolay üretilir ve her ülke  üretebilir.

İşte ithalat burada farklı anlam kazanıyor. Madem ülkemizde ihtiyacımız olan doğal rezervler yok, o halde ithal zorunlu. Madem ithal zorunlu , o halde mantıklı ithal nasıl yapılır buna yönelinir. Örneğin anlaşmalar,ortak üretimler gibi fikirlerle bu zorunlu ithal durumunu bir şekilde daha mantıklı yoluna gidilebilir. Fakat makalenin başında dediğimiz  gibi eğer basit ve zaten kendi ürettiğiniz ürünlerde bile ithal yapılıyorsa bir sıkıntı vardır.

Bir önceki yazımız olan Belediyede Staj Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DMCA.com Protection Status