Hadisler yalan mıdır? çokca tartışılan konulardan birisi hadis konusudur. Hadislere bakış açısının nasıl olması gerektiği konusu basit olmasına rağmen anlamamakta ısrar eden kişiler var ve bunlar genellikle gelenekci olup günümüze adapte olamamış kişilerdir. Genellikle sakal,sarıkla ortalıkta uzman gibi dolanırlar.
Hadisler ne yalandır ne de gerçektir
Hadislerin kuranla çelişmeyenini zaten yaparsın, güzel bir şeydir. Fakat buna kutsallık vermek ve bir ayetle denk görmek yanlıştır. Bunun için uzman olmaya gerek yok, resmen kuran dışı bir kaynak ve dini kendince kullanmak isteyenler için bedava meşru kaynak. Bazı kişiler ise bütün hadisleri doğru kabul eder. Hadislerden hükum çıkartılamaz çünkü kesinliği ve netliği yoktur.
Kuran yetmez deyip geleneği,şeyhleri,evliyaları devreye sokarlanlar ve isanların Allah’a direktman bağlanamayacağını,aracı başka insanların olmasının gerektiğini söyleyen din adamları da vardır. Mantık olarak bakarsanız, hadisleri doğru kabul etmek demek gelecek için şimdiden yalan uydurabilirsiniz demektir çünkü hadislerin korunabilir olmasının, değiştirilememesinin,eklenti olamamasının garantisi yoktur,olamaz.
Bir tarikat liderinin kuran kaynaklı işler yaptığını kolay kolay göremezsiniz çünkü işlerine gelmez çoğunun,Türkiye’de hoca diye geçinen ünlü kişilerin çoğu en basit mantıki yürütmeleri dahi yapamayan,basit insanlardır. Hadis olayı entelektüel donanımı olan din hocaları arasında mesele dahi yapılamayacak kadar basittir fakat kötü niyetli olması meseleyi bu hale getiriyor.
Bir önceki yazımız olan İngilizce Kullanarak İnternetten Nasıl Para Kazanılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.