Sosyal hayatta birçok insanın önemli problemlerinde biri olan ağız kokusu, başta bu ortamlar olmak üzere her yerde kişiyi ve çevresindekilere rahatsızlık veren olumsuzluklardan biridir. Ağız kokusuna iyi gelen bitkiler, genellikle kalıcı çözümler sunmasa da bu problemden belirli bir süre kurtulmanızı sağlayabilir.
Ağız kokusu basit nedenlerle görülebileceği gibi, önemli bir rahatsızlığında habercisi olabileceği için mutlaka uzun süre ve yoğun şekilde ağız kokusu sıkıntısı yaşayanların doktora gitmeleri tavsiye edilmektedir.
Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler
Karanfil
Ağızdaki kokunun giderilmesinde oldukça etkili olan karanfil, kötü ağız kokusunun önlenmesinde kuru ve yaş olarak tüketilen bitkilerden biridir. Özellikle kuru karanfilin ağızda uzun süre bekletilmesi, bekletildiği sürece ve bir süre sonrasında da, ağız kokusunun önlenmesini sağlamaktadır.
Adaçayı
Diş eti iltihaplarına ve farklı diş eti rahatsızlıklarına karşı sağladığı faydalarla adaçayı, diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı ağız kokusunun önlenmesinde önemli bir yardımcıdır.
Düzenli olarak tüketilmesi halinde antibakteriyel özelliği sayesinde diş eti rahatsızlıklarının önlenmesine de yardımcı olan adaçayı, ağız kokusunu önleyici özeliklere sahiptir.
Tarçın
Oldukça hoş kokusuyla ne amaçla kullanılırsa kullanılsın sevilen tarçın, farklı aromatik bileşenleriyle ağız içerisindeki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Diğer yandan özellikle ağzın gargara yapılması durumunda ağız kokusunun uzun süre geçmesini sağlayan tarçının, düzenli kullanımı tavsiye edilir.
Rezene
Ağız kokusuna iyi gelen bitkiler arasındaki rezene, kötü ağız kokusunun önlenmesinde muhteşem faydalara sahiptir. Ağız içerisinde bakteri oluşumunu da engelleyen rezenenin düzenli kullanımı, uzun süreliğine ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olacaktır.
Nane ve Maydanoz
İster kuru ister taze olarak kullanın, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındaki nane ve maydanoz ağız kokusunun giderilmesine fazlasıyla yardımcı olur. Yemeklerinizde, normal tüketerek veya çay şeklinde demleyerek tüketebileceğiniz nane ve maydanoz, ağız kokusunun azalmasına katkı sağlamaktadır.
Aloe Vera
Farklı birçok faydasıyla öne çıkan Aloe Vera, adeta şifa deposu bitkilerden biridir. Farklı şekillerde kullanılabilen bu bitki, ağız kokusunun önlenmesinde önemli bir yardımcıdır.
Aloe vera özünün su ile inceltilerek içilmesi durumunda, ağız kokusunun azaldığını rahatlıkla hissedebilirsiniz. Ancak aloe vera bitki jelinin bu şekilde aşırı tüketilmesi farklı sakıncalara neden olacağı için, doktor tavsiyesi almanız daha sağlıklı olacaktır.
İçerisinde bulunan b-sitosterol adlı doğal kimyasal, sindirim sisteminden kaynaklı ağız kokusunun önlenmesinde önemli bir etkendir. Aynı zamanda mide asidini düzenleyici faydaları bulunan aloe vera, bu faydaları sayesinde de ağız kokusunun azalmasına yardımcı olmaktadır.
Çörekotu
Şifa kaynağı çörekotu, ağız kokusuna iyi gelen bitkiler arasında işe yarar sonuçlar vermektedir. Hem yemeklerinizde ve hem de harici olarak tüketebileceğiniz çörekotunu, şekerli çay şeklinde tüketmekte mümkündür.
Tek başına biraz farklı tada sahip olacağı için, çörekotu çayı yapmak yerine ıhlamur veya başka bir bitki çayı ile birlikte tüketmek daha güzel bir tat bırakacaktır. Vücut sağlığı için önemli faydaları da düşünüldüğünde, çörekotunun düzenli tüketilmesi genel sağlık için de faydalı olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Reflü Nedir? Reflü Nedenleri ve Belirtileri Neler? başlıklı makalemizde reflü belirtileri ve Reflü nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.